0118 - 58 44 09
Selecteer een pagina

Over ons

Tijdlijn

  • In 1996 betrokken de huidige eigenaren- bewoners het pand.
  • In 1997 Splitsing Installatiebedrijf en Winkel.
  • 1999 vof S.C.Schiedon-Akkerdaas met M. Schiedon.
  • In het jaar 2000 hebben we ons 100 jarig bestaan gevierd!
  • 2006-2007 verbouwing sept. 2006 t/m april 2007.

Geschiedenis fam- firma Akkerdaas, 

In het jaar 1900 heeft S.Akkerdaas  geb. 1872 in Zonnemaire (Schouwen Duiveland)de smederij annex loodgietersbedrijf en klein winkeltje met huishoudelijke spulletjes overgenomen.

Er veranderde in die tijd heel veel, behalve koetsen en andere voertuigen met paarden kwamen er ook auto’s in beeld. Om aan de vraag naar brandstof te kunnen voldoen werden in het begin op de fiets vaatjes benzine uit Middelburg opgehaald! Domburg had straatverlichting met gaslampen en een gasfabriek voor de gasvoorziening. Diegene die het zich konden permitteren konden ook op gas koken en op enkele plaatsen gasverlichting gebruiken.

Zo rond 1920 werd de watertoren gebouwd en werd er waterleiding aangelegd in de kern Domburg, iedereen moest meedoen. Veel “gewone” mensen hadden genoeg aan één kraantje in de gang maar in de loop der tijd werd dit natuurlijk uitgebreid. Ook had Domburg een eigen elektrische centrale (westweg-hoek singel) waardoor in de woningen een elektrische aansluiting kon komen. Na het overlijden van S.Akkerdaas in 1936 werd het bedrijf gevoerd onder de naam van de echtgenote weduwe S.Akkerdaas.

De uitvoering gebeurde: smederij en taxi door de jongste zoon L. Akkerdaas (Lein) en de technische afdelingen door A. Akkerdaas (Adri). A.Akkerdaas interesseerde zich vooral voor de nieuwe verworvenheden en legde zich daarop toe. We hebben zelfs vernomen dat bekende schilders in deze winkel al hun kwasten kwamen kopen. De tweede wereldoorlog drukte een zware stempel op Domburg. De beschietingen, die 1 november 1944 de bevrijding inluidden, verwoestten veel van de kern van het dorp. Ook de winkel en smederij van de familie Akkerdaas moest het ontgelden. Tussen de puinhopen bouwden Lein en Adri Akkerdaas hun zaken weer op. Een klein schuurtje was blijven bestaan, wat werd uitgebreid met een noodvoorziening.

Na enige tijd werd het “Pension Timmers” gekocht (rond 1948)waarin een winkeltje werd begonnen naast de noodwinkel die er al was. Het bedrijf is toen eigenlijk opgesplitst. Door L.Akkerdaas werd het nieuw gebouwde pand weststraat 2 betrokken. De smederij is tot 1965 in gebruik geweest. Het voormalige pension, Weststraat 1 werd in gebruik genomen door installatie en winkelbedrijf A. Akkerdaas.

In 1970 werd S.J.Akkerdaas de nieuwe eigenaar en bewoner in 1974, samen met zijn vrouw Nel Akkerdaas- Verburg. Er werd toen huishoudelijke apparatuur verkocht en producten zoals lampen, radio’s en tv’s. Er werd  toen ook Indiakleding  e.d. verkocht er waren zelfs paskamers! En een afdeling zilveren zeeuwse sieraden, waarmee werd gestopt toen een juwelier zich in Domburg vestigde. Veel strandmatjes en andere strandartikelen werden toen bij ons verkocht. Naarmate het toerisme groter werd, werd ook naar de behoefte van de toeristen gekeken en deden souvenirs, scheppen en strandartikelen hun intrede. Daarnaast kon je toen ook nog terecht voor al uw loodgieterswerkzaamheden. de winkel veranderde geleidelijk in een kadowinkel. In 1988 verbouwing pand ernaast, stationstraat 2 erbij. Op de 1e etage kwam toen schoonheidssalon “Carin” gerund door S.C.Akkerdaas, Carin is hiermee gestopt toen de volgende verbouwing plaatsvond in 2006 – 2007, bij deze verbouwing is de achterplaats bij de winkel getrokken waardoor de winkelruimte flink is vergroot. In 1997 is de winkel en het installatiebedrijf gesplitst. Dochter S.C.Akkerdaas (Carin) de winkel en zoon A.D.Akkerdaas (André) het installatiebedrijf.

Nel en haar man Mels Akkerdaas waren de grondleggers van ons bedrijf “Akkerdaas kadowinkel”

In 1974 namen zij installatie en winkelbedrijf Akkerdaas over van hun ouders. Toendertijd had de winkel meer een buurtfunctie er werden huishoudelijke artikelen, radio’s, wasmachines, wringers enz. verkocht.
 
In die tijd was dit één van de eerste winkels die Domburg rijk was, In de jaren erna nam het toerisme in Domburg toe, Nel zag dit ook en ging allerlei zaken die een toerist zocht in de winkel bijverkopen. Handdoek, zonnebrillen, schepjes, strandmatjes, sieraden, kleding, niets was te gek. Om de winkel te vergroten werd er veel aan het pand verbouwt en groeide de winkelvloer en ook het assortiment. Ook werden woonaccessoires door Nel naar Domburg gehaald, dat was nieuw en werd met open armen ontvangen door de klantenkring, ze had een goede neus voor wat de mensen wilde hebben, nodig hadden of vergeten waren.
 
Heden ten dage zijn er veel dingen anders in de winkel maar de stijl van Nel is nog duidelijk zichtbaar. Wij streven ernaar om anders te zijn dan anderen – wij zijn eigenzinnig – produkten uit binnen- en buitenland – wij hebben leuke accesoires die je niet zomaar op internet kan vinden omdat wij ze soms zelf bedenken en laten maken.
Wij zijn trots dat de winkel die al bestaat van vóór 1900 nog steeds in onze familie is en mogen voortzetten. Nog steeds doen we het met heel veel plezier en hopen u nog eens te mogen begroeten in onze winkel.
Als u Domburg bezoekt mag u zeker onze winkel niet missen.
 

Martin en Carin.